Verslag van ‘De nacht van de steenuil’

Bij een evenenment als ‘de nacht van de steenuil’ verwacht men vooral een lange nachtelijke wandeling langs kleine wegen en door velden, maar onze gidsen Catherine Priem en Noël Vervaecke zagen dat deze keer anders. Ze wilden hun rijke kennis delen met de deelnemers, deels door middel van een aanschouwelijke presentatie en deels door de roep van de steenuiltjes in hun natuurlijke biotoop te laten horen. Het was waarschijnlijk niet gemakkelijk om een gepaste locatie te vinden. Toch zijn ze erin geslaagd. Helemaal aan de achterkant van de Groene Meersen ligt een zaaltje met alle nodige infrastructuur en een honderdtal meter verder staan bomen aan de rand van open velden, hét geschikte territorium voor die kleine uiltjes.

Nadat Noël ons heeft verwelkomd en ons wegwijs heeft gemaakt in het verder verloop van de avond zijn we even op stap gegaan langs het pad achter de bibliotheek, met als bonus het mooie en aangename weer. Via een klein apparaatje liet Noël het geluid horen van een steenuil en meteen was het raak. Vanuit de bomen vóór ons werd de roep beantwoord door een echt steenuiltje. Het vloog naar een andere boom en toen hoorden we zowel links als rechts van ons roepen. Daar zat dus een koppeltje. Even later zagen we ze mooi naast elkaar zitten op een grote tak. Het was moeilijk te zien, vermits het reeds redelijk donker was. Met een verrekijker lukte het dan toch om ze goed te zien als silhouet tegen de steeds donker wordende, maar heldere hemel.

Terug binnen werden we door Catherine getrakteerd op een zeer duidelijke en overzichtelijke presentatie. Daardoor zagen we niet alleen hoe prachtig dit uiltje is, maar ook hoeveel eieren er gemiddeld gelegd worden, hoe het mannetje het vrouwtje voedt tijdens de broedperiode, hoe de jonge diertjes zich voorbereiden om te leren vliegen en nog veel meer. We maakten tevens kennis met de wijze waarop de uiltjes geteld en geregistreerd worden.

We mochten zelfs het private leven van de diertjes in het nest even meemaken aan de hand van een paar leuke youtube-filmpjes.
Na het nuttigen van een drankje zagen we hoe een nestkast eruit ziet, hoe vernuftig die gebouwd wordt en hoe die wordt opgehangen.
De avond werd afgerond met een quizvraag. Wie het juiste antwoord kon geven op de vraag hoeveel keer per dag het vrouwtje het nest verlaat tijdens het broeden won een pakje ‘Steenuilke’. Dit is een biertje met een mooie boodschap… en ook lekker naar het schijnt.

Het tellen van de steenuiltjes in Groot-Zedelgem gebeurde tot nu toe alleen door Noël en Catherine. Die avond was dan ook een geschikt moment om aan het 28-koppig publiek te vragen wie zin heeft om in de toekomst mee te werken. Enkele geïnteresseerden hebben hun naam opgegeven. Dat zal zeker helpen om heel Zedelgem gemakkelijker en sneller in beeld te kunnen brengen.
Waarschijnlijk zijn, na het zien van de vele mooie beelden in de presentatie, een groot aantal deelnemers heimelijk verliefd geworden op die kleine steenuiltjes.

Een bedanking aan Catherine en Noël voor deze mooie en leerrijke avond is hier wel op zijn plaats.

Rony Jacobs

Zie ook www.natuurpunt.be/pagina/steenuil