Verslag informatieve wandeling door Doeveren

Zondag 23 mei 2021, 10 uur.

Na een lange periode met COVID-maatregelen doet het deugd nog eens een geleide wandeling te maken in de natuur. Ook de zon is van de partij, net op het moment van onze wandeling.

We starten bij het heideveldje dicht tegen de hoofdingang. Hier leren we dat dit veldje vroeger vol stond met kerstbomen. Nu is het volop begroeid met heideplantjes, vooral struikhei, wat de verscheidenheid van het gebied ten goede komt. Hier en daar probeert een kleine berk op te schieten, maar de gallowayrunderen lusten de jonge blaadjes wel, wat dan weer goed nieuws is voor de heide.

Kris, onze gids, ondersteept tijdens de wandeling de belangrijkheid van een goed bosbeheer. Verschillende boomsoorten in het bos zorgen voor een betere biodiversiteit, net zoals de gelaagdheid van het bos.
We vernemen dat de steeds groter wordende groep ree├źn een probleem kunnen vormen voor de opschietende boompjes in het bos, maar ook dat bramen daar blijkbaar letterlijk een stokje voor steken.

Een eind verder stoppen we aan een oude beerput, die vroeger gevuld werd met menselijke uitwerpselen uit Brugge zodat de boeren in de omgeving hun weinig vruchtbare grond konden bemesten. Die put is nu gevuld met water en is een goede biotoop voor salamanders.
Tijdens een fuikenonderzoek een tijdje geleden werden in een poel een eindje verderop 400 vinpootsalamanders geteld, in de fuiken alleen al. Er moeten dus veel meer exemplaren aanwezig zijn. Een succes! Daarnaast leven er kleine watersalamanders en Alpenwatersalamanders.

De tocht gaat verder langs een tweede heideveld, waar naast struikhei en gewone dophei ook wat rode dophei voorkomt.
De steeds schraler wordende velden zijn mooi gekleurd door de bloei van vooral pinkster- en boterbloem. Een zilverreiger en een koppeltje vuurvlinders maken de natuurbeleving in het veld nog completer. Ook het oranjetipje is van de partij.

Ondertussen leren we wat bij over belangrijkheid van de bosrand en de dieren in het domein.
Langzaam keren we terug naar ons startpunt, profiterend van het mooie weer en een laatste blik op de galloways die ondertussen hun intrek genomen hebben op het heideveldje waar we gestart zijn. Langs de bosrand merken we nog een kleine geoogde bandspanner op en boven onze hoofden cirkelen een aantal buizerds omhoog.

Met dank aan Kris voor het organiseren van deze activiteit en de duidelijke informatie.

Rony Jacobs
(foto’s: Rony Jacobs en Mieke Heinkens)