Sfeerbeelden eetbare planten in Hoogveld

2 juni 2019

Mooi weer en een rustgevende wandeling in de natuur zijn twee voorwaarden om te relaxen na een drukke week. Op 2 juni ‘s morgens kregen we de kans dit te ervaren met nog een bonus erbij, nl. kennis opdoen over de grote hoeveelheid eetbare planten in de ons omringende natuur.

We waren nog maar pas in de dreef naar het natuurgebied van Hoogveld als we reeds gewezen werden op de grote hoeveelheid planten in de berm die alle op een of andere manier onze gerechten kunnen opwaarderen.

Tijdens de wandeling hebben we kennis gemaakt met een zeer grote hoeveelheid eetbare planten: Japanse duizendknoop, fluitekruid, raket, weegbree, paardenbloem, zevenblad, robertskruid, vlier, esdoorn, hondsdraf, akkerdistel, duizendblad, paarse en witte dovenetel, pinksterbloem, kleefkruid, zomerlinde, zuring, melkdistel, wilgenroosje, lijsterbes, berk, eik, meidoorn, bijvoet, bernagie, brandnetel, kamperfoelie, look-zonder-look, viooltje en braam.

Maar we werden ook gewezen op de giftigheid van sommige planten, o.a. boterbloem en salomonszegel.

Het is altijd leuk om wat extraatjes mee te maken tijdens zo’n wandeling. In dit geval werden we getrakteerd op een leuk verhaaltje over het wilgenroosje en werden we op het einde verwend met een pesto gemaakt met een hele reeks wilde planten en een heerlijke paardenbloemenjam.

Als toetje kregen we nog enkele recepten mee. Bijvoorbeeld:

PAARDENBLOEMJAM
5 handenvol paardenbloemen (best plukken als het zonnig is) in een kom met water leggen tot ze goed onder staan.

Voeg er citroen of limoen bij en laat dit een ganse nacht laten staan met een doek erover.
Pers dan door een neteldoek.
Meet het overgebleven sap af en voeg de gepaste hoeveelheid suiker toe naargelang je een siroop of jam wilt maken.
Hetzelfde kan je doen met de vlierbloesems.

Tekst en foto’s: Rony Jacobs.