Wolven in Zedelgem!?

Het jaar 2018 werd ingezet met een nieuwtje van jewelste. Voor het eerst sinds lange tijd zette – met zekerheid – een wilde wolf een poot in Vlaanderen. Dat dit haast mythische dier terug zou opduiken, hadden weinigen durven dromen. Welke toekomst voor deze toppredator hier is weggelegd, zal nog moeten blijken… Maar het is alvast ook een mooie gelegenheid om eens te graven in het verleden: hoe zat het eigenlijk met wolven ‘bie oes’?

Dat de wolven hier goed thuis waren, is duidelijk. Zo werden tussen 1397 en 1418 in het Brugse Vrije maar even 478 wolven naar de eeuwigheid gestuurd. Koploper was Aartrijke, met niet minder dan 53 gedode wolven! Dat zijn er dus meerdere per jaar. In Zedelgem en Loppem werden in diezelfde periode respectievelijk 32 en een 12-tal wolven gedood. Dat we dit weten, heeft uiteraard te maken met het feit dat er (vanuit het Vrije) een premie werd uitbetaald voor elke dode wolf die werd aangeleverd. Dergelijke premies hielden door de eeuwen stand. De wolf deed dit ook, maar in almaar mindere mate.

Op het einde van de 18de eeuw was het wolvenbestand in onze streken ei zo na verdwenen. Wellicht zwierven op de uitgestrekte heidevelden die we zo goed kennen van op de Ferraris-kaarten nog hoogstens enkele dieren rond. In het voorjaar van 1798 werd door boswachter Romain Willems nog een wolf gedood in Zedelgem. Het was dat jaar de enige van de provincie West-Vlaanderen. Daarmee verdween, exact 220 jaar geleden, de vermoedelijk laatste wolf uit onze streek…

Bron: Jules Pollet (1981) Een wolf gedood te Zedelgem. Zilleghem 31/2.

Bram D’hondt

Een verkorte versie van dit artikel verscheen in De Spille, het tijdschrift van Natuurpunt Brugs Ommeland.

< TERUG