Expeditie Natuurpunt

Wij hebben uw steun nodig. We moeten 1500 euro inzamelen voor ons natuurgebied Doeveren. Momenteel staat de teller op 1631 euro. Dus we mogen van start gaan. Alvast bedankt.

Er mag altijd nog wat bij, er kan gestort worden tot 23 juni het is dus volgende week de laatste kans.

 

Team “Zilleghem” fiets met zijn vieren vanuit Diksmuide richting Mechels Rivierengebied. Maarten Goessaert, Tomas Naudts, Frederik Madou en Stefaan De Kerpel fietsen ten voordele van Doeveren, het grootste natuurgebied van de afdeling Natuurpunt Zedelgem, ten zuiden van Brugge, op de grens van Loppem met Waardamme. Doeveren werd aangekocht in 2003 en telt ondertussen ruim 63 ha, grotendeels in eigendom van Natuurpunt.

Doeveren maakt deel uit van de groene gordel rond Brugge, het Houtland, en bij uitbreiding van het Vlaams veldgebied tussen Jabbeke en het Waasland. De laatste Atlantische heiderelicten die je in deze zone aantreft, maken het veldgebied het beschermen waard.

Sinds 2008 is gestart met de éénmalige inrichting van het gebied en is begonnen met de omvorming van ecologisch minder waardevolle percelen naar zones met meer diversiteit. In de centrale graslanden is een ruim ‘ven’ gegraven om het waterleven tot in het hart van het gebied te brengen. De boomvalken genieten alvast van de extra libellen.

Daarnaast werden een aantal percelen geplagd om het heideherstel te bevorderen, met verbluffende resultaten, en wordt met man en macht gewerkt om de Rododendron te verwijderen. Leuk voor wandelaars is dat het gebied wordt begraasd door de sympathieke, krullerige Gallowayrunderen.

Wandelaars en recreanten zijn altijd welkom in Doeveren. Er zijn twee bewegwijzerde wandellussen in het gebied aanwezig: één aan de westzijde en één aan de oostzijde (respectievelijk 3.5 en 2 km lang). Deze laten je de mooiste hoekjes van het reservaat zien. Kinderen kunnen vrij rennen over de struinpaden die door de graslanden slingeren.

Doeveren ligt langs de E403 tussen het Park van Loppem en het Hoogveld, en dan verder het Plaisiersbos en Groenhove in Torhout. Op termijn is het de bedoeling deze gebieden aan elkaar te koppelen.

Om dit te kunnen realiseren  en om het gebied verder te kunnen beheren zijn wel wat centen nodig. Het is nu net daarvoor dat Natuurpunt Zedelgem met een team deelneemt aan Expeditie Nautuurpunt 2017!

Voor elke gift vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest. Daarmee recupereer je 45% van het bedrag. Handig, niet?

Alvast bedankt voor jullie steun!

klik hier om onze expeditie te steunen!

Foto’s Erwin Derous