Steenuil-locaties gezocht

Even voorstellen:

De steenuil is het kleinste uiltje van België. Hij dankt zijn naam aan het feit dat hij te vinden is in de buurt van bebouwing (steen). Hij is 21-23 cm groot, vergelijkbaar met een merel of zanglijster.

Het biotoop

Het leefgebied van de steenuil bestaat uit een half open cultuurlandschap. In een omgeving met vee, oude schuurtjes, knotwilgen, hoogstam fruitbomen, beukenhagen, takkenmuurtjes en rommelige hoekjes voelt hij zich thuis. Hier vindt hij zijn voedsel en nestgelegenheid. Het leefgebied van de steenuil komt steeds meer onder druk te staan. Oude schuren worden afgebroken, kapotte dakpannen waar de steenuil zich graag onder verschuilt worden vervangen en oude bomen met holtes zijn bijna niet meer te vinden. De steenuil is trouw aan zijn leefomgeving, maar door het dichtbouwen van de buitengebieden is er steeds minder plaats voor hem.

De steenuil houdt zich zijdelings in de buurt van mensen op. Het is een echte erfbewoner. Hij is ook overdag actief. Bij zonnig weer zit hij vaak te zonnebaden. Hij heeft een voorkeur voor boerderijen en oude schuren. Vaak zit hij strategisch op een uitkijkpunt, hierdoor heeft hij het imago van het boegbeeld voor het kleinschalig cultuurlandschap. De steenuil is honkvast en vertrouwd met de mensen waar hij te gast is. Hij bekijkt de bedrijvigheid in zijn omgeving van een afstandje. Maar zodra er vreemden op het erf komen blijkt hij eenkennig en kiest het hazenpad.

Tegenwoordig gaat het niet zo goed met de steenuil; hij staat dan ook als bedreigde soort op de rode lijst.

De vogelwerkgroep heeft 20 nestkasten laten maken. Nu zijn we op zoek naar geschikte locaties om deze op te hangen.

Bent u in het bezit van een terrein die voldoet aan bovenstaande eisen, neem dan gerust contact op met één van onderstaande personen. Dan kan er een afspraak gemaakt worden voor een plaatsbezoek.

Let wel de nestkasten zijn bedoeld om op te hangen op het grondgebied van de gemeente Zedelgem.

Noël Vervaecke 0495 635053 of noel.vervaecke@telenet.be

Maarten Goessaert 0477 568064 of goessaertmaarten@gmail.com